Over Mieke Verhooren

Mieke Verhooren is Butohdanseres en docent/coach creatieve vaardigheden. Na haar studie Pedagogiek volgde zij de Opleiding voor Dans en Bewegingsexpressie (Labantechnieken) in Amsterdam en specialiseerde zij zich in Butoh. Op dit moment geeft zij lessen en workshops Butoh in Dansatelier INAZUMA te Maastricht en verzorgt landelijk workshops en masterclasses. Regelmatig treedt zij op als performer.

Zelf ben ik al meer dan 10 jaar bezig Butoh te ontwikkelen en te promoten als performer en docent. Ik heb een eigen dansstudio in Maastricht waar lessen en workshops gegeven worden en geef deze workshops ook in andere plaatsen in Nederland. Hiermee heb ik een kleine, actieve groep mensen bereikt en hoop ik verder uit te breiden in de toekomst, waarbij ik me niet alleen op Nederland richt, maar euregionaal zou willen groeien. Dit om een netwerkverbinding te kunnen aangaan met Butohdansers uit Europa. Het ontbreken van een duidelijk kader en draagvlak in de theater en danswereld roept de volgende vragen op “Hoe krijgt Butoh de plaats die het verdient? Hoe kunnen we Butoh naar een hoger plan tillen? En hoe kan het Butoh-erfgoed voor toekomstige generaties performers worden behouden?”

Mijn relatie met Butoh

In 1986 zag ik een butoh-dansvoorstelling van de Japanse Butoh dansgroep Ariadone o.l.v. Carlotta Ikeda. Wat ik daar zag had ik nog nooit gezien en toch kwam het mij voor als iets wat ik herkende . Het sprak mij zeer aan in mijn verbeelding en beleving en wist ik vanaf dat moment dat dit was wat ik verder met dans wilde doen.
Wat me aansprak is: te kunnen dansen vanuit de bezieling en vanuit oorspronkelijke beweging. De voortdurende zoektocht naar de innerlijke impuls om tot en in beweging te komen ; niet door een technisch, van buiten af opgelegde vorm , maar experimenterend en improviserend vormgeven van lichaamstaal. Ik zie dit als een persoonlijk emotioneel en spiritueel proces waarin tevens de mogelijkheid ligt het zelf te overstijgen en de energiestroom te verbinden met het totaal van de omgeving. Hierbij gebruik makend van theater -en spel-elementen waardoor het geheel een creatief en ritueel gebeuren wordt.

Dansaanbod

Mijn dansaanbod is gericht op volwassenen, die zowel beweging als beleving als uitgangspunt kiezen. Dit is een wezenlijk onderdeel van Butoh, omdat het de inhoud ontleent aan het zielenleven van mensen. Deze bezielde bewegingsvorm is dan ook de meerwaarde van een Butoh danser naast de westerse opvatting over moderne dans ,die zich vaak richt op de abstracte vorm en techniek. Het dansaanbod bestaat uit lessen en workshops.
(semi) Professionals kunnen, na auditie, deelnemen aan een performance groep. Elk jaar wordt een performance ontwikkeld en uitgevoerd.